Vad menas med bakteriekultur?
Det är bakteriekulturer som styr mjölksyrningsprocesser, det kallas även fermentering, som används för att göra bland annat en viss typ av ost, surkål, kimchi, kombucha eller surdegsbröd. Visste du att det är bakterier som styrs i våra tarmar som i sin tur styr hjärnan? Har man en god tarmflora så har man alltså en god mental hälsa.
Det har kommit fram rekommendationer på senare tid att man helst ska äta något fermenterat varje dag för att mata sina tarmbakterier, så att de mår bra.
Baka med surdeg
Vi tror på ekologi och försöker att använda endast ekologiska ingredienser i våra bakverk. När vi bakar bröd så gör vi det på enbart surdeg, ingen jäst. Vi anser att det är viktigt degen får vila under en längre tid(minst 12 h) för att mjölets kapsel ska kunna "blomma ut" och därmed processera mer näring till brödet. Om degen inte får vila hinner inte mjölets kapsel utveckla sig och därmed förblir stängd och man går miste om en bra näringsprodukt. Vi tror även på hantverk och använder därför hantverksmjöl från Limabacka Kvarn.