AVE Kultur

Vilka är vi?

andreeochemelie

AVE står för Andrée Victorin Emelie
KULTUR står för bakteriekultur och hantverk.

Hej!
Här har vi Emelie Victorin och Andrée Victorin. Två surdegsbagare, matinstresserade med helt olika bakgrunder. Emelie jobbar som IT-konsult inom inriktning projektledare och projektkoordinator. Hon har studerat Systemvetenskap på Göteborgs Universitet och har medverkat i arbetslivet sen 2011. Matintresset var något som växte sig fram allt eftersom livet tog nya former. När hon träffade Andrée tog det en helt ny vändning.
Andrée är kock och har jobbat på Svarta Örnshuset i Halmstad, Gothia Towers, Rustik Bistro, Hagabadet(Sannegården) och Björk och Bambu i Göteborg. Han har läst Gastronomiprogrammet i Kristianstad och har arbetat i ett kök på ett eller annat sätt sen han var 17 år. Förutom ett halvår då han var plåtslagare. Ett matintresse har det alltid funnits, men som tog helt nya vändningar när han träffade Emelie.

Vi har tillsammans skapat våra egna värderingar kring mat och miljön, som ständigt utvecklas allt eftersom.
2018 jobbade Emelie på Hotel Stelor under sommaren och fick vara med om projektet "No waste" där Hotel Stelor tog hand om all "waste" som ICA Maxi i Visby hade. Det vill säga att alla grönsaker och frukter som de skulle slänga skickades till Stelor där vi omvandlade det till mat, konserver, inläggningar, sylt, saft eller serverade det till frukost. Mycket av det som skulle slängas var fullt dugliga, MEN det finns ingen människa som väljer att köpa en paprika som är lite skrynklig när det finns en alldeles slät precis bredvid.

Efter att ha spenderat mycket tid tillsammans omvärderade vi vårt synsätt kring mat. Vi började läsa på och förstå hur viktigt det är att välja rätt råvaror när vi handlar mat. Då tog vi ställning till närproducerat och ekologiskt, småskalighet och hållbarhet. Vi insåg hur viktigt det är att stötta producenter som odlar grönsaker och föder upp djur efter ovan nämnda kriterier både för miljöns och djurens skull men även för oss, konsumenternas, skull. Miljön mår bättre, vi mår bättre, djuren mår bättre och det bäddar för en bättre framtid för naturen. Alla vinner på det här så varför ska man välja något annat och låta industrin ta över helt?

Det var även där någonstans som en första idé om AVE Kultur tog form.


Våra värderingar

Vi har alltid värnat om ekologiskt och närodlat. Men inte alls på samma nivå som det blev när vi bodde på Gotland i ett år. Där fanns det nära till allt, där var det enkelt att göra rätt för sig. Vi hade en grönsaksbonde bara 2 km bort(som var den första ekologiska odlaren i Sverige), vi hade en granne åt andra hållet som hade höns som sprang överallt där vi kunde köpa färgglada ägg i olika storlekar med en gula som lyste som solen. Det kändes så bra i hjärtat, själen och i plånboken att köpa direkt från bönderna. Det vill vi ta med till Göteborg. Vi vill hitta de där bönderna, för de finns här också. Man måste bara leta lite djupare.

I samma veva som vi började tänka mer hållbart och fick upp ögonen så fick vi mer och mer vatten på vår kvarn. Vi rekommenderar alla att se denna dokumentär: Sista skörden på SVT Play. Den väckte verkligen våra ögon. Inte minst Sébastien Boudet gedigna arbete kring äkta mat, brödpassion och hans hållbara arbete för en bättre miljö och framförallt: att det finns en framtid.
Här kan du läsa om hans tankar kring ekologiskt; "En liten text om vad ekologi betyder för mig".
Trevlig läsning.


Bageri

Hösten 2018 flyttade vi hem från huset på Gotland, till den centrala lägenheten i Göteborg. Snacka om kontraster.
Vi kände direkt hur vår puls steg, hur vi matades med information, intryck, ljud och rörelser. Huvudvärken var ett faktum och vi insåg snabbt att såhär vill vi inte leva. Så vi fortsatte vårt arbete kring att leta hus. Men hus-tankarna hade formaterat sig efter vår tid på Gotland; vi ville hitta ett hus som hade potential till att bli ett bageri.
På båten på vägen hem från Gotland så uttryckte sig Andrée att "Om jag ska jobba som kock igen vill jag göra det på ett ställe där man tar vara på råvarorna och hanterar dem på bästa sätt. Gästerna vet inte menyn och det är alltid bokat som gäller. Om det är något ställe som jag kan tänka mig att jobba på så är det hos LisMejeri.". Veckan därefter lade de ut en bild på instagram att de söker nya medarbetare. Det var ju som gjort för Andrée skulle söka!
Väl på intervju så frågade de Andrée vad han egentligen vill göra i framtiden; Öppna ett bageri tillsammans med min fru. Då sade Johan att han visste om ett bageri, tillhörande ett hus, som snart skulle säljas. Han skickade länken och när vi fick se vad det var för hus så tappade vi våra hakor. Det är för bra för att vara sant?! Vilket drömhus och vilket drömbageri?! Detta hus måste vi bara ha!

I april 2019 så flyttade vi hit.
En månad senare, i maj, så öppnade vi bageriet.
Vår dröm blev sann.

Nu kan vi erbjuda andra människor vårt bröd som bakas på ekologiska ingredienser med ett hållbart tänk. Vi kan erbjuda nyttiga, näringsrika och sjukt goda surdegsbröd som är bra för hälsan och för miljön. Vi kan tillsammans bidra till en bättre framtid.

HURRA! HURRA! HURRA!

Välkomna till oss i Fridhemsberg, till vårat bageri AVE Kultur!