ÖPPETTIDER FÖR BAGERIET

Onsdag 8.00 - 16.00
Torsdag 8.00 - 16.00
Fredag 8.00 - 16.00
Lördag 8.00 - 13.00

med reservation för slutsålt.

Kolla på instagram för aktuella öppettider -> AVE KULTUR

VÅRA SURDEGSBRÖD

Vi tycker att det blir roligare, mer utmanande och framför allt godare att baka på surdeg. Surdeg är levande och på så sätt blir även degen levande. Vi måste titta, känna och dofta på våra degar för att veta om det jäser som det ska då degen kan påverkas av olika faktorer såsom värme, kyla, mjöltyp, när mjölet maldes(färskvara) eller hur aktiv surdegen är.


I vårat bageri så kommer du alltid att hitta;

  • Fridhemsbrödet (Stenmalet halländskt lantvete, vatten, surdeg och salt)
  • Lantbrödet (Öländskt lantvete, vatten, svedjeråg, surdeg och salt)
  • Kulturbrödet (Vatten, virveldinkel, brödsvinn, surdeg och salt) - Detta bröd är 100 % fullkorn.
  • Rågbrödet (Svedjeråg, vatten, solroskärnor, sesamfrön linfrön, surdeg och salt) - Detta bröd bakas till torsdagar.

Varje vecka kommer vi att ha ett "Hitte-på-bröd" där vi byter ut ingredienserna varannan vecka. Kom in till vårat bageri för att se vilket bröd vi har idag!

VAD MENAS MED BAKTERIEKULTUR?

Det är bakterier som styr mjölksyrningsprocessen, det kallas även fermentering, som används för att bland annat göra ost, surkål, kimchi, kombucha eller surdegsbröd.

Visste du att det är bakterier som styrs i våra tarmar som i sin tur styr hjärnan? Har man en god tarmflora så har man alltså en god mental hälsa.

Det har kommit fram rekommendationer på senare tid att man helst ska äta något fermenterat varje dag för att mata sina tarmbakterier, så att de mår bra.

BAKA MED SURDEG

Vi tror på ekologi och försöker att endast använda ekologiska ingredienser i våra bakverk. När vi bakar bröd så gör vi det på enbart surdeg, ingen jäst. Vi anser att det är viktigt att degen får vila under en längre tid (minst 12 h) för att fytincyran i spannmålet hinner brytas ner så att kroppen kan ta åt sig näringen från spannmålet. Om degen inte får vila eller jäsa tillräckligt länge så hämmar fytinsyran kroppen att ta till sig näringen. Den långa jäsningen bidrar även till mer smak och en längre hållbarhet på brödet.

Vi tror även på hantverket och det närproducerade och använder därför hantverksmjöl från Limabacka Kvarn samt från andra mindre kvarnar.

Varför kulturspannmål ?

Kulturspannmål är spannmål som odlades förr i tiden och som inte förädlats eller ändrats för att passa modernt jordbruk. Kulturspannmål växer sig höga, vissa så höga som två meter och skyddas då naturligt från ogräs så att inga bekämpningsmedel behövs, vilket gynnar den biologiska mångfalden. Rötterna blir långa och sträcker sig ner till grundvattnet och blir tack vare det mer motståndskraftiga mot t ex torka. Kulturspannmål är väl anpassat för ekologisk odling och innehåller överlag mer näring än moderna sorter. Kulturspannmål är dessutom enligt oss betydligt godare än moderna sorter.